obrázek obrázek obrázek obrázek obrázek obrázek
obrázek obrázek obrázek

2/05/2017

Místa v Little Creaku

Ve svém městě by se měl člověk orientovat. Zde jsou vyzdvihnuta místa, k nimž se váže dění.
MĚSTO LITTLE CREAK
Přestřelky, rvačky, výtržnictví ale i blažené hihňání lehkých holek, které si pánové vedou do vrchního patra v saloonu nebo nevěstinci - podle toho, kde se právě nachází. Vítejte v Little Creak, místu oblíbeném různorodou cháskou čítající nejen rychlé pistolníky ale i bandity, muže na straně zákona, farmáře i ty, kteří se chtějí probojovat do vyšší vrstvy s vidinou vyrýžovaného zlata či stříbra vydolovaného ve skalách. Jako město funguje již od roku 1858 a s občasnými problémy se dobelhalo blíže k novému století. Najdete zde snad vše, co k pravému městu na divokém západě patří.

DŮM STAROSTY
Každé správné město má svého vůdce - zastupitele. Tím je i XX, žijící v tom největším domě v celém Little Creaku a jeho přilehlém okolí, pokud nepočítáme farmy. S postem starosty města se váže vysoké postavení a nutnost účastnit se soudů nejen s bandity a zlodějíčky ale i obyčejnými lidmi, kteří uklouznou v bohabojném životě. Dům správce je nejlépe umístěn - s výhledem na náměstí, kde je vždy dostatek ruchu. Někdy díky jarmarku, jindy pro střelecký duel.

DŮM SOUDCE
Jako druhá nejmovitější rodina v Little Creaku, ani dům vrchního soudce nepůsobí dojmem bídy a nedostatku. Vysoké stavení o mnoha místnostech včetně přijímacího salónku, spousta služebných, jež je možné zahlédnout nejen ve velkých oknech ale i toulajících se kolem pozemku. Dům zástupce práva sídlí hned vedle starostova a nejednou už se městem nesla šeptaná pověra, že oba domy jsou spojeny tajnou podzemní chodbou, kde si oba muži ukrývají zlato a cennosti. Co je na tom pravdy? Kdo ví. Obě rodiny o této možnosti mlčí.

ŠERIFOVA KANCELÁŘ
Tady platí zákon, pořádek a slova váženého šerifa se stříbrnou hvězdou připnutou na hrudi. Hromada lejster, která hlásají odměny za dopadení těch největších psanců nejen v kraji ale i v celém pohraničí. Jeden velký stůl, dvě židle - jedna pro samotného strážce pořádku a druhá pro jeho zástupce. K budově, kde šerif vysedává a bafá tabák, patří i žalář, za jehož mřížemi se ocitlo nemálo zločinců té doby. Kdo tam skončí příště?

ŽALÁŘ
Chladné mříže prolezlé rzí, kaluže krve, moči a prolitých slz mísících se s dalšími tělesnými tekutinami - to je žalář. Místo, kam nechce vstoupit nikdo s trochou rozumu, ale snad každý zde alespoň jednou skončil za menší výtržnictví.  Klíče od masivní cely vlastní jen několik obyvatel v čele s místním šerifem, jeho zástupci, starostou či soudcem. Právě zde sedávají ti největší hříšníci, tvrdá lavice jim bývá obvykle tím jediným společníkem, neboť s kriminálníky se nemluví.

KOSTEL
Narychlo stlučených několik prken k sobě. Spíše dřevěná chatrč než svatostánek, avšak účast na mších bývá vcelku obstojná. Místní se scházejí i z dalekých farem, aby si vyslechli nedělní kázání a poučky, jak se chránit před nemocemi či uštknutí hadem, jichž je v prašném Little Creaku více než dost. Nikdo zde po zbytek času nebydlí, není ani kam ulehnout než na dřevěné lavice, na nichž by se jeden vážně nevyspal.

NÁMĚSTÍ
Dříve se zde konaly hlavně městské slavnosti, různé tancovačky, veselice, jarmarky nebo jenom obyčejné trhy, když sem zavítali potulní hokynáři. Avšak s nástupem dob dávajících ten správný přívlastek západu, se na takové praktiky pomalu ale jistě zapomíná. Nyní? Nyní patří tento prašný pruh cesty zejména těm, kteří se navzájem vyzývají na souboj na život a smrt. Kdo rychleji tasí, ten mívá větší štěstí.

BANKA 
Ozdobně vyvedená budova hlásající všem návštěvníkům, že tady se nejbezpečněji uchovají jejich peníze, neboť banku v Little Creak ještě nikdo nikdy nevyloupil. Zda tomu tak bude i v dalších letech, či měsících, to nikdo nemůže říct, ale zabezpečení se zdá na takovéto menší městečko vcelku obstojné. Přepážky odděluje mříž a pevný zámek, od něhož mají klíče jen úředníčci a správce, jež sem tam zavítá mezi bohaté pány a paničky, kteří si přišli uložit své peníze do bezpečí sejfu.

HOTEL
Nic neřekne lépe "Vítejte v našem městě" než hotel plný zatuchlých pokojů, krys a švábů. Okna povětšinou špinavější než ten největší zdejší ožrala věčně naložený v lihu, podlahy vržou stejně jako postel, která občas hrozí propadnutím se pod majitelem. Částku, kterou si majitel účtuje za pokoj, by se mohla kdekomu zdát přemrštěná ale jak se zdá, mnozí z návštěvníků na nocleh skutečně mají a po kapsách pár mincí najdou. Nečekejte však, že číslo vašeho pokoje zůstane tajemstvím.

SALOON/NEVĚSTINEC
Bezejmený, zato vždy plná hluku v podobě zpěvu, nadávek a výskajících děvčat, která si místní muži i potulní cestovatelé stahují na svůj klín. Alkoholu se zde prolévá až neúměrně, vždy je ho však dostatek a pokud si připlatíte, můžete dostat i něco víc než pálenku ničící žaludek nebo zvětralé pivo. Je lákadlem pro všechny, kteří si chtějí orazit, zaskotačit a prohrát či vyhrát pár mincí v karetních hrách. Pro podvodníky a karbaníky se jedná o ráj na zemi. Často se zde však střílí nebo vyvolávají rvačky, proto by si každý měl dát pozor, aby vyvázl živý. Každý muž si zde najde to, co hledá - štíhlé i nadměrné ženy, jež dokáží provádět akrobatické prvky, s nimiž ozvlášťnují představení na každý den. Stačí mít jen pár mincí po kapse a jedna z nich je jeho. Nebo rovnou dvě? Tři?


PLÁNĚ
Dokonalé, široké, malebné, že by Karel May zaplakal nad jejich krásou. Na jejich rozlehlosti se prohání stáda bizonů, po jejichž kůžích a mase pasou lovci, divocí mustangové, jejichž neústupnou povahu si přejí mnozí rančeři zkrotit ale i tlupy indiánů, kteří se chtějí pomstít za své padlé bratry a předky. Mnohdy tu nebývá bezpečno a kdo se sám vydá k pohraničí, toho čeká hlavně smrt. Nic však nebrání těm, kteří nahání svá stáda krav a ovcí, aby se nechali unášet přírodní krásou zdejších plání.

ŽELEZNICE
Pod bičem hřejivých paprsků slunce se muži sklánějí k železným pruhům, jež přitloukají k sobě i do země. Osidlování divokého západu dokončuje technika - pro tento čas se jedná o železnici, po jejíchž kolejí brzo bude jezdit vlak až do stanice v samotném Little Creak. Zatím však předčasně končí ve vedlejším městě, Silver Pointu, které se naparuje tím, že má vše lepší - včetně vyšší zločinosti. Ještě chvíli potrvá než železnice bude plně funkční, avšak každým dnem jsou dělníci blíž a blíž ke slavnostnímu zahájení provozu.

HŘBITOV
Srdce začne tlouct rychleji, končetiny ztuhnou a mráz přeběhne po zádech při pohledu na nepříliš opatrovaný pozemek plný bloudících duší, jež nemohou najít cestu ke světlu. Jsou to snad ti, kteří padli v duelu na život a smrt a příliš pozdě tasili zbraň? Nebo ti, co měli na svých nohou stát déle, ale štěstí jim příliš nepřálo a zezadu je někdo odprásknul? Ať už je to jakkoliv, hřbitov je zde velmi tiché místo, kde počet přítomných mrtvých značně převyšuje ty živé. Jen málokdo se rozhodne přinést květiny a položit je k jednomu z dřevěných křížů zatlučených do prašné země.

SILVER VALLEY
Podle zkazek je to místo, kde Eddie 'the Cheat' McIntosh zakopal svůj poklad - hromady a hromady stříbra, které měl ukrýt před svými kumpány, s nimiž ho vytěžil. Ti ho však nakonec odpráskli a zkoušeli onen poklad najít sami, leč nepochodili a zemřeli na dehydrataci uprostřed země nikoho. Někteří tvrdí, že Eddieho kostra leží kdesi pohřbená v tajném průchodu v údolí, který sám vykopal, objímajíc kameny stříbra, pro které zemřel. Vždy jednou za rok pořádá Little Creak na jeho počest soutěž a všichni hledají ono tajuplné stříbro, jež ho stálo život.

OSAMĚLÁ HORA
Vrcholek věčně pokrytý sněhovou přikrývkou, z dálky se jedná o bod, podle něhož se orientují všichni znalí místní krajiny. Jen pár odvážlivců se odvážilo zkusit se vyšplhat na vrcholek, ale obvykle se vrátili s nepořízenou. Někteří tvrdí, že tam žijí předci původních obyvatel Ameriky, co je na tom pravdy však nikdo neví.

ZRCADLOVÉ JEZERO
Nebylo by to poprvé ani naposledy, kdy si ve vodách místního jezera vzala život mladík, jež se příliš horečnatě snažil nalézt zlaté valounky. Kovbojové sem chodí napájet krávy i koně, jiní tohle místo berou jako to nejlepší ke koupání, pokud se nechtějí opláchnout v ledové vodě pod pumpou či studnou. Zlato se tu prakticky nedá najít, přesto to nikomu z místních nebrání, aby si sem tam nepřišel zkusit štěstí a vyrejžovat malý kus zlata.

ŘEKA OAKLEY
Hlasitý hukot tohoto potoka přivábí nejednoho lovce k odpočinku stejně jako divokou zvěř, která zde hasí žízeň. Tahle oblast Colorada je známá jako domov medvědů, jejichž kožešina je na trhu velmi cenným produktem. Jen ti nejodvážnější se vydávají po stopách divokých zvířat, aby si domů přitáhli trofej za své hrdinství. Široká řeka a kluzké kameny už nejednou ukončily život nešťastníka, co si usmyslel lov ryb nebo rýžování zlata. Zde se také rádi scházejí zamilovaní, kdy si v ševelení vody vyměňují sladká slůvka.

ZÁTOKA MILENCŮ
Spíše než o skutečnou zátoku se jedná o malou roklinu ukrytou v hlubší části lesa, kam se odváží jen ti nejstatečnější. I proto není tolik známá a pokud už o ní nějaké zkazky jsou, pak jsou často předmětem diskuzí láskou poblázněných dívek. Říká se, že tamní voda dokáže prohloubit vzájemnou lásku a celkově se jedná o velmi romantické místo. Nakolik je idealizované, to ví jen hrstka obyvatel, které by šlo spočítat na prstech jedné ruky. Pravda je však taková, že příroda je zde divoká a její krásu dokáže ocenit každý, kdo se tam zatoulá.

Žádné komentáře:

Okomentovat